Close Menu

Maatwerk in corona tijd

1 september 2020
Vrienden Parnassia Groep in Coronatijd

 

 

Zoals ieder jaar zijn wij vol enthousiasme in januari aan de slag gegaan met activiteiten voor onze patiënten. Covid-19 gooide echter roet in het eten, waardoor wij al onze plannen moesten bijstellen. Volledige afdelingen van Parnassia Groep gingen in lockdown, patiënten mochten en konden niet meer van de afdeling af en reguliere aanvragen voor patiënten konden niet meer door ons uitgevoerd worden. Sportscholen sloten hun deuren, patiënten konden tijdelijk geen beroepsgerichte opleiding volgen.

 

Geen Galadiner
Zo stond op 21 maart het Galadiner gepland in het Haagse stadhuis voor 180 oudere klinische patiënten. Twee weken voor aanvang is, om het zekere voor het onzekere te nemen, besloten om dit evenement af te lasten. Tot ieders begrip, maar tegelijk ook tot grote teleurstelling van alle betrokken partijen die deze patiënten graag een onvergetelijk avond hadden willen bezorgen.

 

Grote impact
De situatie veranderde per dag. Veranderingen hadden en hebben grote impact op onze patiënten. Een aantal steden sloot de voedselbanken. Gelukkig konden wij snel anticiperen op deze veranderende situatie. Vanuit ons eigen Noodfonds is er € 5000 extra beschikbaar gesteld voor extra voedsel cheques voor onze patiënten.


 

 

 

Extra aanbod voor afdelingen

 

Uit gezondheidsoverwegingen moest Parnassia Groep ook de allerlei dagbestedingsactiviteiten sluiten. Structuur, gezelligheid en begeleid kunnen werken aan herstel vielen weg. Hulpverleners van klinische afdelingen vroegen daarom ook om hulp voor hun patiënten  die wonen op afdelingen van Parnassia Groep.  Er was ineens een enorme vraag naar spellen om de mensen bezig te houden, naar  sportattributen, zoals een boksbal, en ook naar tafeltennistafels en hometrainers. Waar mogelijk maakte Vrienden Parnassia Groep dat mogelijk.

 

In lockdown gaan betekent dat niemand meer de afdeling op of af kan, tenzij onder strikte voorwaarden. Voor de patiënten betekende dit dat familie en vrienden niet meer op bezoek konden komen. Dat merkten wij bij Vrienden Parnassia Groep onmiddellijk. We zagen een piek in de aanvraag naar mobiele telefoons zodat ze, over en weer, in contact konden blijven met naasten en familieleden.

 

Giften
Gulle gevers  schonken na een oproep  boeken, tijdschriften en spelletjes. Ook kregen we een videorecorder en videobanden. Een jongerenafdeling van Youz was daar heel blij mee.  De reacties van zowel kinderen als begeleiders waren hilarisch. Alsof zij met iets uit de oudheid te maken hadden.

 

Zo werd er na een oproep op sociale media heel veel boeken en tijdschriften ingeleverd voor de klinieken.

 

 

 

Ingeleverde boeken voor klinische afdelingen